måndag 12 mars 2012

Strösselkakor


Min dotter fyller år och det första hon sa när vi pratade om vilka kakor hon ville ha på sitt kalas var just strösselkakor! De här kakorna är perfekta för barnkalas! Små, söta och med strössel! Det kan ju inte gå fel. Det är egentligen mördegskakor som man lägger ihop med lite äppelmos emellan och sen glasyr och strössel på. Voila!

Strösselkakor
4 1/2 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl strösocker
1 ägg

Gör så här: Blanda smör och socker ordentligt, blanda sen i ägg och vetemjöl och rör runt till en deg. Kavla ut och måtta ut små runda cirklar med ett litet glas om du inte har ett speciellt sånt mått. Degen ska vara ca 2,5 mm tjock. Lägg kakorna på bakplåtspapper, grädda mitt i ugnen 175 grader tills de blir lite lätt ljusbruna på kanterna.

När de svalnat lägger du ihop de två och två med ca 1 tsk (max!) äppelmos emellan och stryker på glasyr (florsocker och vatten) på och sen strössel på med en gång innan glasyren stelnat. Lägg kakorna plant annars rinner glasyren.

Man behöver oftast mindre äppelmos än vad man tror annars rinner de ut och blir kladdigt, när det gäller florsocker däremot behöver man oftast mycket mer florsocker och mindre vatten än vad man tror. Bara några droppar vatten räcker oftast, glasyren ska vara rejält tjockflytande.
Lycka till!

1 kommentar:

  1. Min mormor gjorde alltid en variant på den kakan. Istället för strössel la hon en bit apelsin från marmeladburken på toppen. Har idag gjort mördegskakorna för att göra just denna kaka

    SvaraRadera