onsdag 28 mars 2012

Citron och limekaka

Vad är det man säger, att något är försvinnande gott? Det stämmer den här gången!
Jag hann nämligen inte ta något foto innan allt var uppätet! (lånar därför foto av www.arla.se) Detta är ännu ett av dem recept som jag är så förtjust i att jag gör det om och om igen. Särskilt nu på våren så tycker jag det passar bra! Varför inte nu till påsk?

Denna vackra, syrliga kaka är perfekt att bjuda på när man vill ha en efterrätt som inte är så söt. Fyllningen för nämligen tankarna till lemon curd. Mm, ni förstår ju hur god den är!

Citron och limekaka
bild lånad från www.arla.se
 

Citron och limekaka


3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 lime 
rivet skal och pressad saft av 1 citron
 
Gör så här: Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker.
 

fredag 23 mars 2012

Vetekatten


Jag och dottern var inne i stan och skulle fika och hamnade på Vetekatten, detta anrika konditori på Kungsgatan i centrala Stockholm. Vi valde att sitta i den caféavdelning som ligger på hörnet där man även kan köpa med sig diverse bakverk. Jag tycker den delen är mysigare än den "riktiga" serveringsdelen som består av många olika små rum inklusive en innergård som är öppen på sommaren. När jag är på Vetekatten brukar jag alltid snegla på deras fantastiska bakelser som ser ut som små tårtor. De är dock väldigt dyra och nu var det inte läge för det utan vi valde istället solbullar, ni vet släta bullar doppade i strösocker och med vaniljkräm i mitten. Så goda! Jag och dottern tävlade om vem som kunde äta upp dem utan att slicka sig om munnen, ingen vann. Det är helt omöjligt! Prova själva ska ni få se!

Utbudet är stort på Vetekatten, smörgåsar, bullar, wienerbröd, "bitar", bakelser och tårtor. De har även chokladpraliner man kan köpa med sig i små presentkartonger. Sött! Vetekatten har en filial som heter Sturekatten som ligger på Östermalm, det konditoriet har också gamla anor och är inredd i äldre stil med små soffgrupper i små rum. Lite som när man var liten och hälsade på gamla tanter som mamma och pappa kände. Mysigt, men jag föredrar ändå Vetekatten, de har betydligt bättre utbud och är mycket enklare att besöka om man har med sig barnvagn! 

När vi satt där och fikade så satt det fyra tjejer i 20-årsåldern vid bordet bredvid, de satt och drack te och diskuterade hej vilt och titt som tätt kom det ett gapskratt eller ett dämpat fnissanfall. Jag kunde inte låta bli att titta på dem och le lite grann. Åh, vad jag saknar den tiden då man kunde göra så där, sitta och fika med sina tjejkompisar och lösa världsproblemen, älta killproblem eller fnissa högljutt åt helgens bravader. Då hade man ju all tid i världen för sånt. Vi kunde sitta i timmar och fika och prata och fika och prata.... Ibland gick jag även själv och satte mig på ett fik och hade med mig en bok eller en anteckningsbok där jag kunde skriva ned låttexter jag kom på. Det var tider det! Nu när man är småbarnsmamma finns inte den tiden och alla de som försökt fika med en kompis när man har barn med sig vet att det inte är samma sak. Det är också mysigt men inte samma sak. Fokuset ligger någon annanstans...

söndag 18 mars 2012

Marshmallowsklubbor


Nu är barnkalaset avklarat och jag pustar ut i soffan. Jag skulle nog inte tagit den där tredje bullen, det var nog en bulle för mycket, rätt sockerstinn nu...

Det som var mest populärt på fikabordet var strösselkakorna och marshmallowsklubborna. De sistnämnda är superenkla att göra.

Trä på marsmallows på vanliga grillpinnar, doppa dem i smält choklad och häll strössel på - färdigt! De tar en stund att torka så jag lät de stå ute över natten i ett högt glas med bakplåtspapper under för de droppar en del i början. men som sagt - succé!

lördag 17 mars 2012

Faster Ingers bullar


Det här bullarna är bland de godaste bullar jag vet! Receptet kommer ursprungligen från min faster Inger och hette från början wienerbullar just för att de är en blandning av wienerbröd och bullar! Men för mig är det här Ingers bullar! En blandning av bullar och wienerbröd, ja, ni hör ju själva hur gott det låter, det här receptet måste ni prova!

Ingers bullar
150 g margarin (rumsvarmt)
1/2 liter mjölk
50 g jäst
1 dl socker
1/2 tsk salt
2 ägg
ca 1 1/2 liter vetemjöl

fyllning:
200 g margarin
3 dl florsocker

Gör så här:
Värm mjölken så den blir fingervarm. Smula ned jästen i en bunke, blanda i lite av mjölken så att jästen löser sig, blanda sen ner resten av mjölken. Blanda i socker och salt. Blanda ned äggen och margarinet och till sist vetemjölet. Blanda runt tills det blir en deg. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
Blanda under tiden margarin och florsocker till fyllningen.

Knåda degen och kavla sen ut den till en rektangel. Bre ut fyllningen över hela rektangeln. Rulla sen ihop degen till en rulle och "kubba" den till bullar, ca 30 st brukar det bli. Lägg dem i bullformar och låt jäsa under bakduk i 30 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 225 grader tills de fått fin färg. Njut dem varma med ett stort glas kall mjölk!


måndag 12 mars 2012

Strösselkakor


Min dotter fyller år och det första hon sa när vi pratade om vilka kakor hon ville ha på sitt kalas var just strösselkakor! De här kakorna är perfekta för barnkalas! Små, söta och med strössel! Det kan ju inte gå fel. Det är egentligen mördegskakor som man lägger ihop med lite äppelmos emellan och sen glasyr och strössel på. Voila!

Strösselkakor
4 1/2 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl strösocker
1 ägg

Gör så här: Blanda smör och socker ordentligt, blanda sen i ägg och vetemjöl och rör runt till en deg. Kavla ut och måtta ut små runda cirklar med ett litet glas om du inte har ett speciellt sånt mått. Degen ska vara ca 2,5 mm tjock. Lägg kakorna på bakplåtspapper, grädda mitt i ugnen 175 grader tills de blir lite lätt ljusbruna på kanterna.

När de svalnat lägger du ihop de två och två med ca 1 tsk (max!) äppelmos emellan och stryker på glasyr (florsocker och vatten) på och sen strössel på med en gång innan glasyren stelnat. Lägg kakorna plant annars rinner glasyren.

Man behöver oftast mindre äppelmos än vad man tror annars rinner de ut och blir kladdigt, när det gäller florsocker däremot behöver man oftast mycket mer florsocker och mindre vatten än vad man tror. Bara några droppar vatten räcker oftast, glasyren ska vara rejält tjockflytande.
Lycka till!

onsdag 7 mars 2012

Petite France


Ja, ni ser ju själva på bilderna. Jag har varit och lyxfikat!
Äntligen kom jag iväg och fikade på Petite France! Detta ljuvliga ställe! Ni som inte redan har upptäckt detta prisbelönta ställe måste verkligen åka hit! Måste!

Dessa fantastiska skapelser kallas för Tartelettes och finns i sju olika smaker. Jag valde hallon/choklad men det fanns även passion/choklad, lakrits och caramel/crisp m.fl. Bakelsens botten består av ett mördegspajskal och fyllningen bestod av hallonkräm och chokladkräm och över allt detta ett täcke av mjuk maräng och färska hallon. Min fikakompis tog en tartelette med smak av passion/choklad och sa att det var det godaste hon ätit! Hon är som jag, ganska kräsen då det gäller sötsaker så säger hon det så är det så!

Det fanns såklart mer att välja på än tartelettes, macarons, pain chocolat och diverse andra bakverk men det får jag prova nästa gång!

Adressen? John Ericssonsgatan 6 på Kungsholmen!

tisdag 6 mars 2012

Café Voltaire/ Flickorna Helin & Voltaire


Bästa fiket i Farsta Centrum är Café Voltaire! Här finns en mängd olika bakverk att välja mellan men de godaste är enligt mig morotstårtan eller kanske citron- och marängpajen. Min dotters favorit är de små bröllopsmuffins som ni ser ovan, de har färgglad glasyr i rosa, turkos eller gul och dessutom har de små söta blommor uppepå. Sött i dubbel bemärkelse!

Om man är hungrig serveras en riktigt god Club sandwich och det finns flera matiga smörgåsar att välja mellan. De har också bra lunchmat vilket är svårt att hitta tycker jag. De får dock ett minus för att de har så gamla tesilar så att de inte lyckas stänga inne alla tebladen utan de flyter upp till ytan, inte kul!

Voltaire har 3 stycken ställen i Stockholm: Farsta centrum, Sickla köpkvarter och så flaggskeppet på Djurgården och det är egentligen dit man ska gå. Farsta och Sickla är bra för att vara köpcentrumsfik men håller inte alls samma mått som stället på Djurgården, framförallt inte gällande mysighetsfaktorn! Nu när våren är på väg och solen tittar fram allt mer så är det ett superbra tips, åk till Djurgården, ta en promenad längs med Djurgårdsbrunnskanalen och stanna sen till och ta en fika på Flickorna Helin & Voltaire.

söndag 4 mars 2012

Frukostbröd


Finns det något godare än nybakt bröd till frukost? De här busenkla frukostbröden blir extra goda tack vara att solroskärnorna får en lätt rostad smak. Prova med smör och ost eller varför inte salami och avokado?

Frukostbröd
25 g smör
25 g jäst
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 msk socker
ca 6 dl vetemjöl
solroskärnor

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm till fingervarmt (37 grader). Bryt sönder jästen i en bunke, häll på lite av degspadet och rör runt tills det blandas. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Jäs övertäckt i 30 min.
Knåda degen lätt och dela sen upp den i ca 12 runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i 30 min. Pensla med uppvispat ägg och häll på solroskärnor.
Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 10 min.
Lycka till!

Bananbullar

En favorit sen tonårstiden är dessa bananbullar. Det är kardemummabullar med bananglasyr. De kommer från Lundstedts konditori i Mariestad. Här hängde jag i princip varje dag under min tonårstid. Jag har prövat igenom hela sortimentet och allt är gott! Det som är extra roligt är att de har många "bitar" som bara finns här och som jag inte hittat någon annanstans! Om ni har vägarna förbi Mariestad, kanske i sommar så missa inte detta klassiska konditori!