onsdag 29 februari 2012

Gateau!


Gateau har öppnat en butik vid centralstationen i Stockholm! Vilken lycka! Nu kan man äntligen köpa med sig något gott fikabröd på tåget när man ska iväg nånstans eller varför inte köpa med sig hem något gott när man äntligen kommit hem igen! Det gjorde jag!

Det finns förutom väldans goda kardemummabullar, solbullar och wienerbröd även delikata tårtor och bakelser. Hallonmarängtårtan ser helt ljuvlig ut! De säljer också macarons i presentförpackning. Helt perfekt att köpa med sig när man är bortbjuden på middag! Sen fanns det också andra presentförpackningar t.ex marmelader, småkakor och skorpor.

Åh, vad bra att Gateau har öppnat där, det blir verkligen en liten kvalitativ oas bland allt annat som finns där som bara är tråk, tråk, tråk. Plötsligt blir jag sugen på att åka in till centralstationen, det har nog aldrig hänt förut...

Kondis.MacaronsHallonmaräng

torsdag 23 februari 2012

en prinsessa!


Idag vaknade jag till nyheten om att kronprinsessan Victoria och prins Daniel var på BB och att det skulle hållas en presskonferens kl 07.00. Sen dess har jag suttit klistrad framför TV:n och följt all rapportering om vår nya lilla prinsessa som föddes i natt. Åh, så roligt! Stort grattis till de nyblivna föräldrarna! Visst tänker man tillbaka själv på de där första timmarna på BB när man själv hade ett litet nyfött barn i famnen och försökte ta in vad som hänt, det är ett litet mirakel!

Vad åt jag till fikat idag då? Prinsessbakelse såklart! och jag tror inte jag var den enda som gjorde det idag...

onsdag 22 februari 2012

Pappas semlor


I förra inlägget berättade jag att de godaste semlorna jag ätit är de som min kära pappa gör. Här kommer en bild på läckerheterna! Observera de trekantiga locken som vittnar om "riktiga" semlor.

tisdag 21 februari 2012

Semlor!


Idag är det fettisdagen, idag MÅSTE man äta semlor! Ni som har missat semmelmannens blogg bör genast kolla in den, den är smått fantastisk! Killen har åkt runt och provsmakat semlor på ungefär 60 ställen här i Stockholm och ger utförliga omdömen och betyg! Kul idé!

Bäst betyg har bl.a. följande ställen fått:
- POCK
- Älvsjö bageri
- Tössebageriet

Ni som vill baka semlor själva idag får här ett recept från Roy Fares, konditorn från POCK som även finns med på SVTs Gokväll. Recept på semlor!   

De allra godaste semlor jag nånsin ätit gör faktiskt min egen far, men det receptet är hemligt! :-)


söndag 19 februari 2012

Gamla Enskede Bageri



Mitt absoluta favoritställe när det gäller fikabröd är Gamla Enskede Bageri Har ni inte varit här så åk hit, det är väl värt en utflykt! Bageriet ligger mitt bland villakvarteren, fast ändå väldigt nära tunnelbanan, i Sandsborg, (halvvägs ut mot Farsta). Om jag inte har helt fel så startades bageriet som ett surdegsbageri 2005 och höll länge till i en källarlokal i området men sen ett bra tag tillbaka går affärerna strålande och de har bytt lokal och håller nu till i ett stort gammalt hus där bageriet är till vänster och serveringsdelen är till höger när man kommer innanför dörrarna. Bageriet är väldigt välbesökt och det är inte så svårt att räkna ut varför, här köper man fikabrödet nybakat direkt från plåtarna!

Sortimentet ändras från dag till dag beroende på vad som bakats just den dagen men det finns alltid kanelbullar och vaniljbullar. Idag kunde man även köpa semlor, briocher, två sorters kakor samt en smörgåsar men jag siktade in mig på briocherna. Jag tog en citronbrioche på färsk citron och dottern tog en vaniljbulle. Jag måste erkänna att citronbriochen inte kom i närheten av choklad- och hallonbriochen jag tog förra gången jag var här, den var himmelsk, men vaniljbullen var riktigt god. (Ja, jag fick smaka!) En rolig detalj är att de numera byggt till en kaffebar i hörnet längst in där allt kaffe (och te) färdigställs av baristor. Här serveras nu enligt säkra källor stans absolut bästa sojalatte! Stark och god!

Bageriet är KRAV-certifierat vilket innebär att det mesta som serveras här är KRAV-märkt. Nästan allt kaffe och te är dessutom rättvisemärkt! Tummen upp för det!

Så nästa gång ni är sugna på en fika, åk till Gamla Enskede Bageri, slå er ned vid ett av träborden och titta ut genom de stora fönsterna och njut av en alldeles förträfflig fikaupplevelse!

torsdag 16 februari 2012

Kladdkaka - bästa tröstfikat!


Ibland tycker jag synd om mig själv! Det kan vara tusen olika anledningar såsom sömnbrist, PMS, irriterande människor, orättvisor, dåligt väder, eller bara allmänna orosmoment och grubblerier. Såna dagar känns det alltid mycket bättre efter att man ätit lite kladdkaka! Idag är det en sån dag!

Kladdkaka har varit lite av mitt kännetecken, jag har bakat det här receptet så många gånger i så många år så jag kan det utantill! Det är världens godaste kladdkaka! Hemligheten är bl.a. att istället för ströbröd använda kokos! Prova det här receptet du också! Jag lovar att du kommer att må lite bättre!

Kladdkaka
2 ägg
2 dl strösocker
100 g smält smör
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Gör så här:
Smält smöret och låt det kallna. Vispa ihop ägg och socker, häll i smöret. Sikta ned de torra ingredienserna. Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter. Använd kokos istället för ströbröd. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen 175 grader i ca 20 min. Låt svalna. Voilà!

onsdag 8 februari 2012

Fikaabstinens

Nej, nu har jag fikaabstinens! Jag har av olika anledningar inte kommit iväg till något fikaställe på sistone och inte heller har jag bakat något hemma men imorgon skulle jag äntligen få komma iväg och fika! Jag skulle återvända till ett av mina absolut favoritcaféer nämligen Petite France. Detta ljuvliga café som serverade macarons långt innan de blev kända för gemene man och som fortfarande har de absolut godaste (prova den med pistagesmak!). Utöver macarons serveras en mängd små delikata bakelser som gör det så svårt att välja så jag står där och skäms inför personalen när jag tar så lång tid på mig att välja. Ljuvligt ställe!

Tyvärr blir det inget besök av för jag har sjuka barn här hemma så fikabesöket får vänta tills nästa vecka! Suck, men den som väntar på något gott...