söndag 20 maj 2012

1-årskalas (del 1)




Finns det något mysigare än 1-årskalas? Inte för att huvudpersonen riktigt förstår vad som händer, han blev mest förvånad (och lite rädd) när vi kom in och sjöng för honom på morgonen. Men det är så roligt att få fixa inför sitt barns första födelsedag! Att få sätta dit ett ljus mitt på tårtan och veta att hela släkten kommer med fina paket. Han tyckte pappret och snörena var bra mycket roligare än det som var i själva paketen. De slängde han bort med en gång, han är mycket för det just nu. Slänga bort grejer, sortera, och det gäller såväl presenter som böcker och DVD-filmer. Det är inte så lätt att hålla ett hem städat med en ettåring i familjen.

Fikabrödet då? Jodå, det hade vi turen att få hjälp med denna gång. Både mor- och farföräldrarna hjälpte till. Överst är det en sommartårta med hallon och lemoncurd och riven mjölkchoklad överst, sen är det Pelles bullar, dubbla biskvier, kaffekakor och syltgrottor. Mumsigt!

I eftermiddag blir det kalas igen och då ska jag baka lite själv hade jag tänkt. Kanske dags att sätta igång redan nu?...jo, så får det bli!

onsdag 2 maj 2012

Bloggtorka!

Det har varit bloggtorka här på sistone och anledningen är helt enkelt att jag har gått från att varit mammaledig till att börja jobba igen. Plötsligt har jag varken tid att fika eller baka. Tråkigt men sant! Jag kommer fortsätta blogga såklart men nu vet ni varför det ibland dröjer mellan inläggen...

Kolakakor


Förra helgen var jag förkyld och hade inte lust med något! Så då blev det dottern som fick baka. Kolakakor blev det! Receptet kommer från tidningen Hembakat som är min favorittidning just nu! Sega härliga kakor som går snabbt att göra och som alla gillar!

Kolakakor
100 g smör rumsvarmt
1 1/2 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap

Gör så här:
Rör smör och socker mjukt. Blanda ihop de torra ingredienser, blanda ned dem i smörblandningen och tillsätt sirap. blanda ihop så att det blir en deg. Dela degen i fyra delar. rulla varje del till en lång rulle och lägg dem sen på en plåt med bakplåtspapper. Platta till dem något. Grädda mitt i ugnen 225 grader i ca 8 minuter. När kakorna är gyllenbruna är de klara. Snitta dem i bitar med en kniv medan dem är varma. Njut!