torsdag 26 juni 2014

Kardemummaflätor


Juni månad! Hägg och syren, sol och blå himmel, skolavslutningstider. En ljuvlig tid! På min dotters skolavslutning skulle vi ha med oss egen fikakorg och först tänkte jag att jag inte skulle hinna baka något utan behöva köpa något färdigt från Coop men nej, det är ju faktiskt inte lika gott. Så jag bestämde mig för att baka egna bullar ändå. Nytt recept som jag inte provat men de såg ju så goda ut på bilden i kokboken så jag var tvungen att prova. Det ångrar jag inte, de här kommer jag baka fler gånger. Kanske att nästa gång bre på dubbla mängden fyllning eller prova med mandelmassa? Hm...återkommer om detta. Här är grundreceptet iallafall.
Det roliga med dessa bullar är också formen. Som flätor känns bullarna lite extra lyxiga och blir lite större än vanliga bullar. Gör absolut ingenting! Som alltid är de godast med ett stort glas kall mjölk till!

Kardemummaflätor 
50 g jäst
5 dl mjölk
14-16 dl vetemjöl
175 g rumsvarmt smör
1 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
3 msk kardemummakärnor
1 dl strösocker

Garnering:
1 ägg
pärlsocker

Gör så här: Smula jästen i en bunke, värm mjölken så att den blir fingervarm 37 grader, häll den över jästen. Rör tills jästen löser sig. Tillsätt det mesta av mjölet, ca 12 dl. Klicka i smöret, blanda i ägg, socker, salt och kardemumma. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i 30 - 40 min.

Ta upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord. Knåda igenom den. Dela den i 2 bitar och kavla ut till rektanglar. Bre ut smöret på halva rektanglarna (långsidan). Strö över kardemumma och socker. Vik över den andra hälften av degen och tryck till lätt. Skär tunna remsor av degen ca 1 cm breda. Dela remsorna, fläta ihop dem och nyp ihop ändarna. Lägg flätorna på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa ca 20 - 30 min. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 250 grader i 5- 10 min tills fin färg.

Recept från boken: Pernillas praliner