söndag 25 augusti 2013

Kokos- och chokladkaka


Nu har det hänt igen! Jag har fått en ny kakfavorit som jag kommer baka rätt frekvent närmsta tiden. Jag har sett denna kaka i flera olika caféer både i Göteborg och Uppsala denna sommar. Har aldrig sett den förr, vet inte om den helt har gått mig förbi förut (hur är det möjligt?) eller om den har blivit trendig just denna sommar? Någon som vet?

Alla som känner mig vet att jag älskar kladdkaka och denna kaka är kladdkaka men med kokostäcke. som en kladdkaka och kokostopp i ett! Bilderna ovan gör inte alls kakan rättvisa, behöver nog köpa en bättre kamera ;-) Men prova detta, en perfekt långpannekaka att bjuda många på och ändå ha kvar ett helt gäng när kalaset är över!

Kokos- och chokladkaka
150 g smör
3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1 dl kakao
2 1/4 dl vetemjöl

Kokostäcke:
50 g smör
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1/4 dl ljus sirap
175 g kokos

Gör så här:
Smält smöret och svalna. Vispa ihop ägg och socker och blanda sen ned alla torra ingredienser och det smälta smöret. Häll smeten i en bakpappersklädd ugnsform. Grädda i ca 12 min.
Rör under tiden samma kokostäcket. Smält smör tillsammans med socker och grädde. Tillsätt sirap och kokos. Rör samman till tjock smet. Bre ut det över chokladkakan och grädda ytterligare i 10 min tills den är gyllenbrun. Låt svalna och skär i fyrkanter. Servera till ett stort glas med iskall mjölk!
(Recept hämtat från Hemköp.)